ciąg
Matrix: Liczby 3x+5, x+2, 7 tworzą ciąg arytmetyczny gdy
A: x=4, b: x=−4 c: x=12
Proszę o pomoc z zadaniem. Dzięki
22 paź 13:53
MQ: Wg mnie żadna. Dobrze przepisałe(a)ś?
22 paź 14:00
Ajtek:
Z własności c. arytm.:
2*a
n=(a
n−1+a
n+1)
zatem
2*(x+2)=3x+5+7
Teraz wylicz x

.
22 paź 14:00
Matrix: Racja, zamiast 3x+5 jest 4x+5. dzięki
22 paź 14:02
pigor: ... , np. z tw. o 3−ech kolejnych wyrazach ciągu arytmetycznego
... ⇔ 2(x+2)=7+3x+5 ⇔ 2x+4=3x+12 ⇔
x=−8 
nie masz takiej odpowiedzi . ...
22 paź 14:02