Indukcja matematycza
Ann: Tak na szybko, bo zaraz spadam na ćwiczenia
Jak wykazać indukcją, że 26n+1+32n+2 jest podzielne przez 11?
22 paź 13:36
MQ: 1. Wykaż, że dla n=1 jest podzielna
2. Załóż, że dla dowolnego n jest podzielna
3. Na podstawie 2. wykaż że też dla n+1 jest podzielna.
4. Jak to zrobisz, to możesz spadać na ćwiczenia.
22 paź 13:40
Ann: Oj wiem na czym polega indukcja. Nie potrafię tylko wpaść na sposób wykazania 3. punktu. Proszę
tylko o wskazówkę
22 paź 13:44
MQ: Wskazówka:
26−32=55=11*5
22 paź 13:50
Ann: No dziękuję, już wyszło
22 paź 13:53
MQ:
22 paź 13:54