logarytmy
miska: dla jakich wartosci parametru mdziedzina funkcji f jest zbiór liczb rzeczywistych?
f(x)=log(mx2−4x+m+3) i f(x)=log0,5 |mx2+2√2x+m+1|
22 paź 13:33
Piotr:
liczba logarytmowana > 0
22 paź 13:36
miska: nie chce potem dalej wychodzic
22 paź 13:38
Piotr:
a jakie dajesz zalozenia ?
22 paź 13:40
miska: ze liczba logarytmowana musi byc większa od 0
22 paź 13:41
miska: aaaaaa bo trzeba z tego drugiego dziedzine...
22 paź 13:42
Piotr:
no tyle to juz napisalem

mx
2−4x+m+3>0 jakie zalozenia zeby tak bylo w R. (pamietaj, ze liczysz parametr)
22 paź 13:43
miska: i w pierwszym przykładzie wyszło ze m musi nalezec do zbioru (−2;1)
22 paź 13:43
Piotr:
rozumiem, ze to sa dwa osobne przyklady ?
22 paź 13:44
miska: wszystkie są R
22 paź 13:44
miska: tak tak
22 paź 13:44
Piotr:
ponawiam pytanie: a jakie zalozenia rozwiazywalas ?
22 paź 13:44
miska: delta wieksza od 0 i pozniej wyszło mi rownanie z samym parametrem i to tez wieksze od 0
rozwiazałam telte z samym parametrem
22 paź 13:46
Piotr:
juz widze ze do pierwszego (−2;1) jest zle bo dla m=0 sie nie zgadza
22 paź 13:46
miska: jakas mała wskazówka?
22 paź 13:48
Piotr:
źle.
wykres musi byc caly nad osia to :
1) f. kwadratowa
a>0 i Δ<0
2) f. linowa
a=0 i b>0
22 paź 13:48
miska: o dziękuje bardzo
22 paź 13:50
Piotr:
moze napisze Ci tak: masz wyznaczyc takie m, ze obojetne co podstawisz za x to wyjdzie wieksze
od 0
22 paź 13:51
miska: w takim razie mam jeszcze jedno pytanie.. jak rozwiązac .. zbadac monotonicznosc f(x)= −
logm−4x
22 paź 13:51
miska: hmm bo R czyli ze nie moze nic byc pod osia x?
22 paź 13:52