Przedłużenia przeciwległych boków czworokąta
Kaś;*: Przedłużenia przeciwległych boków czworokąta wpisanego w okrąg tworzą katy ostre o miarach 20 i
40 stopni. Oblicz miary kątów czworokąta
12 maj 00:42
Eta:

<A +<C = <B +<D = 180
o −−− bo czworokąt wpisany w okrąg
wΔAED: <A + <D +<40
o = 180
o => <A + <D= 140
o
w ΔAFB: <A + <B +<20
o = 180
o => <A +<B = 160
o
oraz <A +< C +180
o
i <B +<D =180
o
to rozwiązując układ czterech równań
otrzymasz: <B= 80
o <D= 100
o <C= 120
o <A= 60
o
12 maj 01:45
Coma13:

sorry za jakość rysunku ale mam nadzieję że w miarę czytelnie to wyszło.
γ= 180 − 20 − α = 160 − α ⇒ p=180 − γ =20+α
β= 180 − 40 − α = 140 − α ⇒ s=180 − β =40+α
warunek opisania:
s+p = t+t = 180
p + s = 20 + α + 40 + α = 180 = 60 + 2α ⇒ 2α = 120 ⇒ α=60
teraz można policzyć:
p = 20 + 60 = 80
s = 40 + 60 = 100
>> r + α = 180 ⇒ r = 180 − α = 120
>> t = 180 − r = 60
12 maj 01:56
Coma13: takie same wyniki

szkoda że ja to redagowałem tyle czasu
12 maj 01:58