matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Koło
Aga:
Pewien wycinek kołowy o kącie środkowym 40stopni ma pole 900.Oblicz obwód tego wycinka?
22 paź 12:29
aniabb:
całe pole (360/40)*900=8100 =πR
2
obw = (40/360) *2πR
22 paź 12:56
pigor:
.... ,
może to samo nieco zmodyfikuję, pokazując dlaczego, co i jak , np. tak:
900
40
o
Ł
40
o
=
i
=
⇔
πR
2
360
o
2πR
360
o
900
1
Ł
1
2
⇔
=
i
=
⇔ (
√
π
R)
2
= 90
2
i Ł=
πR ⇔
πR
2
9
2πR
9
9
2
⇔
√
π
R=90 i Ł=
√
π
*90 ⇒
Ł=20
√
π
. ...
9
22 paź 13:38