Figura F
Aga: Figura F o polu powierzchni równym 81jest podobna do figury F o polu powierzchni równym 9.Jeden
z boków figury F ma długość 3.Jaką długość ma odpowiadający mu bok w figurze F?
22 paź 12:26
aniabb: k2=81/9 = 9 k=3
jest albo 3 razy większy albo mniejszy zależy która figura F jest większa
22 paź 12:54
Aga: mogę prosić o wyjaśnienie rozwiązania
22 paź 13:07
aniabb: skala podobieństwa k
Poledużego /pole małego to k2
22 paź 13:09
aniabb: ponieważ u Ciebie obie figury się tak samo nazywają nie wiem która jest która
22 paź 13:10
aniabb:
22 paź 13:12