prośba o wytłumaczenie: logarytmy
Coma13: x1+logx = 100x2
rozwiązałem i dostałem: x=100
w odpowiedziach jest jednak x=100 lub x=0,1
w czasie swojego rozwiązania zlogarytmowałem obustronnie logarytmem: log10x − czy przez to
straciłem tę drugą odpowiedź?
12 maj 00:36
Eta:
Witam

załozenie x>0
logarytmujemy obydwie strony logarytmem o podstawie
10 
!
więc:
otrzymasz: log(x)
1+logx = log(100x
2)
zatem: (1 +logx)*logx = log100 + logx
2
( 1+logx)*logx = 2 + 2logx
podstaw za logx = t
masz równanie: ( 1 +t)*t= 2 + 2t
teraz już prosto. z pewnością otrzymasz dwa rozwiązania
12 maj 00:54
Coma13: oki wielkie dzięki Eta

doliczyłem i mam dwa rozwiązania
12 maj 00:59
Eta:
12 maj 01:02
selw: "otrzymasz: log(x)1+logx = log(100x2)
zatem: (1 +logx)*logx = log100 + logx2"
Nie rozumiem tej części. W jaki sposób zaszło to logarytmowanie? Bardzo proszę o wytłumaczenie.
8 kwi 14:32
J: bo: logxa = a* logx , tutaj logx1 + logx = (1 + logx)logx
8 kwi 14:41
ZKS:
Przykładowo masz równanie
x = 2 (x > 0 jest spełnione więc możemy spokojnie zlogarytmować obustronnie)
logarytmując obustronnie logarytmem o podstawie 2 mamy
log
2(x) = log
22
log
2(x) = 1.
Można zrobić jeszcze inaczej to zadanie.
Niech log (x) = y ⇒ x = 10
y
(10
y)
1 + y = (10 * 10
y)
2
10
y2 + y = 10
2y + 2
y
2 + y = 2y + 2
y
2 − y − 2 = 0
y
2 + y − 2y − 2 = 0
y(y + 1) − 2(y + 1) = 0
(y + 1)(y − 2) = 0
| | 1 | |
y = log (x) = −1 ⇒ x = 10−1 = |
| ∨ y = log (x) = 2 ⇒ x = 102 = 100 |
| | 10 | |
8 kwi 14:47
selw: Dziękuję.
8 kwi 20:26