Indukcja matematyczna
madzienkair: Indukcja matematyczna
12 + 22 + 32 + .... + n2 = n(n+1)(2n+1)6,
Proszę o pomoć
22 paź 11:41
22 paź 11:46
madzienkair: wiem jak się to po kolei robi ale mam problem z ostatnim punktem
22 paź 11:51
aniabb: napisz dokąd umiesz
22 paź 11:59
madzienkair: nie umiem tego dla n = k+1. doszłam do k(k+1)(2k+1) + 6(k+1)2)6 = i nie umiem dalej tego
uprościć
22 paź 12:11
aniabb: k+1 przed nawias wtedy w nawiasie równanie kwadratowe delta ..
22 paź 12:12
aniabb: (k+1)(2k2+k+6k+6)
22 paź 12:13
madzienkair: k(k+1)(2k+1) + 6(k+1)26 = (k+1)(2k2+7k+6)6
22 paź 12:14
madzienkair: dzieki
22 paź 12:15