granica ciągów
Zuza: Proszę o sprawdzenia czy dobrze wyliczyłam granice: (głównie chodzi mi o wyniki, a nie o
zapis)
1). lim (
√n+2−
√n)= [
02]=0
| | 3n4 | | 1 | |
2). lim ( |
| )−2n4=lim ( |
| )−2n4= |
| | 3n4−9 | | | |
| | 1 | |
lim[(1+ |
| )−3n4]−n43*(−2n4)= e 2n83 |
| | | |
22 paź 11:31
aniabb:
pierwsze [2∞]=0
drugie to e−6
22 paź 11:36
Zuza: hmm.. a można prosić o jakieś rozwiązanie, lub w którym miejscu jest błąd?
22 paź 11:38
aniabb:
| | 3 | |
2. cd. twojego pierwszego rządka = lim(1− |
| )2n4 =(e−3)2 |
| | n4 | |
22 paź 11:43
aniabb: pierwsze pomnóż góra dół przez sumę tych pierwiastków
22 paź 11:44
Zuza: wychodzi mi cos takiego
| | n+2−n | | 2 | |
=lim |
| = lim |
| = lim |
| | √n+2+√n | | √n+2+√n | |
| | 2 | |
( |
| pod jednym pierwiastkiem z 1)
|
| | n | |
Gdzie jest błąd?
22 paź 11:56
aniabb: nie wyciągaj pierwiastka .. dodawanie nieskończoności jest dozwolone
| | 2 | |
po pierwszej linijce = |
| =0 |
| | ∞+∞ | |
22 paź 11:59
Zuza: dziekuję
22 paź 12:00
aniabb: i to wcale nie błąd .. tylko po co ..
22 paź 12:00
Zuza: a w takim przykładzie:
| | n3+4n2−n3 | |
lim 3√n3+4n2−n = lim |
| co można dalej |
| | (3√n3+4n2)2+3√n3+4n2*n+n2 | |
zrobić?
22 paź 12:25
aniabb: w takim to faktycznie n2 przed nawias
22 paź 12:35
Zuza: w liczniku się ładnie wyciągnie, a w mianowniku?
22 paź 12:40
aniabb: 3√1+4/n 2 +3√1+4/n +1
22 paź 12:43
Zuza: | | 4 | |
= |
| ?  |
| | 3 | |
22 paź 12:46
aniabb: tak
22 paź 12:47
Zuza: Kolejny przykład..
| | n+3−4n2 | |
lim (√n+3+2n)= lim |
|
|
| | √n+3−2n | |
i wyciągnąć n przed nawias?
22 paź 13:11
aniabb: tak lim=−∞
22 paź 13:13
Piotr:
na pewno?
22 paź 13:14
aniabb: −1 w mianowniku ...+∞
22 paź 13:14
Piotr:
22 paź 13:15
Zuza: a skąd to −1?
mianownik wyszedł mi taki: n( √1/n + 3/n2 −2)
22 paź 13:20
aniabb: to −2 .. ale ważne że minus
22 paź 13:26
aniabb: a w ogóle to tam było dodawanie... mogłaś od razu wyciągnąć n przez nawias ..nie musiałaś robić
ułamka
22 paź 13:27
aniabb: a nawet nie wyciągać nic tylko podstawić (∞+∞)=∞
22 paź 13:30
Zuza: no tak.. ale dla formalnego zapisu wyciągnęłam
22 paź 13:37
Zuza: Mogę jeszcze zapodać kilka przykładow? ;>
22 paź 13:51
aniabb: zawsze
22 paź 14:35
Zuza: lim n√7n2+3
22 paź 15:03
Zuza: jakaś wskazówka?
22 paź 15:03
Zuza: Myślałam, żeby to pod pierwiastkiem rozłożyć na n(7n+3n) i to rozłożyć na dwa pierwiastki
i nie wiem co dalej
22 paź 15:08
aniabb: wyciągnij n2 i wtedy granicą jest 12*1
22 paź 15:13
Zuza: ale jak pierwiastek jest n−tego stopnia to mogę tak po prostu kwadrat wyciągnąć?
22 paź 15:21
aniabb: przed nawias ale w pierwiastku
22 paź 15:22
Zuza: n√n2(7+3/n2)
22 paź 15:26
Zuza: =n√n2 *n√7+3/n2
22 paź 15:33
aniabb: nioo i lim(n√n)2 = 12 a limn√c=1
22 paź 15:36
Zuza: lim n√10n5−3n3+n2+5n−2 robić analogicznie jak w powyższym przykładzie?
wyszłoby n√n* n√10−3/n2+1/n3+5/n4−2/n5 i = 1
22 paź 15:52
22 paź 15:55