lubiesz tooo?:P
jok: Witam, mam pewne zadanie z laboratorek z fizyki
http://www.labor.zut.edu.pl/INSTRUKCJE/451.pdf
Nie wiem co jak obliczyć:
Δx1− dokładność odczytu początkowej nastawy x z mikrometru;
Δx2− dokładność odczytu końcowej nastawy x z mikrometru;
Δx3− dokładność mikrometru
oraz Δm
dzięki
22 paź 11:21
aniabb: na Ciebie zawsze można liczyć
22 paź 11:28
aniabb: Dla prostych przyrządów (tj. linijka, śruba mikrometryczna czy termometr) jako ΔX często można
przyjąć działkę elementarną przyrządu (np. Δl = 1mm dla pomiaru długości za pomocą linijki).
W
wielu wypadkach eksperymentator ustala wielkość niepewności maksymalnej kierując się własnym
osądem.
22 paź 11:34
jok: Ustaw interferometr na 5,00 mm , dokładność odczytów musi wynosić 1/10mm
poczatkowe x
1 z tabelki na samym dole wacha się w granicach 5,00 do 5,01
x
2 z tabelki wacha się w granicach 5,68 do 5,71
np. Jeżeli mam pomiar 1
x
1 = 5,01mm
x
2 = 5,71mm
przesunięcie wynosi o 0,71mm
pomiar 2
x
1 = 5,00
x
2 = 5,73
czyli ile będzie wynosić Δ x
1 , x
2, x
3
22 paź 11:34
jok: czyli co?
Δx
1 mogę stwierdzić, że jest 1/10mm
Δx
2 jeżeli wacha się w granicach 5,68 do 5,71 czyli ~2/10mm
a dokładność interferometru to nie wiem ile jest
22 paź 11:37
aniabb: Δx1=Δx2=Δx3=1/10 mm
22 paź 11:39
aniabb: dla przesunięcia liczysz rozrzut ze wzorka na uA
22 paź 11:39
aniabb: Δm = 10
22 paź 11:40
aniabb: liczyłeś te 100−500 dziesiątkami czy dwudziestkami?
22 paź 11:41
jok: nie rozumiem
22 paź 11:42
jok: liczylem 217 razy ile pojawi się plamka − tyle nam profesorek dał
czyli przejscie czarne−jasne−czarne
22 paź 11:42
aniabb: to 10 wystarczy ...
22 paź 11:45
jok: Δm dałem 7, bo 10 to nie za dużo?
dobra skumałem to Δx1, Δx2 i Δx3 to są po prostu moje odczyty, o ile mógłbym się pomylić
jeżeli x1 wacha się w granicach 5,00 do 5,01 to Δx1 = 1/10mm
jeżeli x2 wacha się w granicach 5,68 do 5,71, x średnie wyszło mi 0,708 to Δx2 wacha się w
granicach 1/10mm a 2/10 mm.
Δx3 = 1/10 mm ponieważ tam kreski przy odczycie śrubki były równe 1/10 mm
Δx2 mogę przyjąć, że jest 1/10mm lub 2/10 mm i też nic się nie stanie?
22 paź 11:52
jok: ja spadam na wykład, technologie wytwarzania, będę się uczyć dlaczego się wierci otworki i że
toczenie to np. "klasyczne" temperowanie ołówka.

Dziękuje pomoc

22 paź 11:56
aniabb: nie ma znaczenia o ile wahają ci się wyniki bo to są niezależne pomiary .. nie musiałeś
startować z tego samego miejsca więc nie ma wpływu ile wynoszą dlatego zawsze tylko ten sam
błąd odczytu
22 paź 11:56
aniabb: ale możesz zawsze przyjąć większy.. po prostu będziesz miał dłuższe słupki błędów na wykresie
22 paź 11:57