Dowód kontrapozycji
madzienkair: Niech n bedzie liczbą całkowitą dodatnią udowodnij stosując dowód kontrapozycji że jeśli n2
jest liczbą całkowitą parzystą to n też jest parzystą liczbą całkowitą.
22 paź 10:34
AC:
Zakładamy, że teza twierdzenia jest fałszywa i pokazujemy, że z tego wynika, że założenie
jest fałszywe.
Z: n2 parzyste
T: n parzyste
∼T: n nieparzyste
∼Z: n2 nieparzyste
jeśli n −nieparzyste to istnieje liczba całkowita k, że
n=2k+1 stąd n2 = 4k2+ 4k +1 = 2*(2k2+2k) +1 co oznacza że jest nieparzyste.
22 paź 11:02