Dane jest wyrażenie wymierne W(x)=2x/x-3. Wartość tego wyrażenia dla x=√7 jest r
Alicja: Dane jest wyrażenie wymierne W(x)=2x/x−3. Wartość tego wyrażenia dla x=√7 jest równa:
a)−7−3√7
b)7+3√7/4
c)−7+3√7
d)7+3+√7/10
22 paź 10:25
aniabb: a)
22 paź 10:32
Alicja: no spoko ale jak to rozwiazac?
22 paź 10:34
aniabb: wstaw pierwiastek zamiast x i usuń niewymierność z mianownika
22 paź 10:37
marti: 2*√7/ √7−3 = 2√7*(√7+3)/(√7−3)(√7+3)= 2*7+6*√7/7−9= 14+6*√7/−2=2(7+3*√7)/−2=
−(7+3*√7)= −7−3√7
22 paź 10:47