ana jest funkcja kwadratowa f(x)=x^2-8x-5. zapisz przedział w którym funkcja jes
Alicja: dana jest funkcja kwadratowa f(x)=x2−8x−5. zapisz przedział w którym funkcja jest rosnąca.
22 paź 10:18
Kpt. Sanders:
Musisz znaleźć wierzchołek funkcji W=(p,q), później sprawdzić współczynnik kierunkowy a, z
zasady o współczynnikach:
a > 0 ramiona w górę (U)
a < 0 ramiona w dół (∩)
no i na chłopski rozum odpowiednio:
x∊<p,∞)
x∊(−∞,p>
22 paź 10:28
marti: obliczasz deltę ze wzoru Δ=b2 − 4ac a wierzchołek to punkt o wsspółrzędnych W=(p,q) gdzie
p=−(b/2a) natomiast q=−(Δ/4a) . współczynnik kierunkowy u Ciebie jest dodatni więc ramiona
skierowane sa ku górze a funkcja jest rosnąca w przedziale <p;∞)
22 paź 10:33