indukcja
Aneta: indukcja matematyczna:
(i)n=1
2≤4
| | | |
(ii)założenie n∊A tzn | ≤4n |
| | |
Dowód:
| | | | (2n)!*(2n+1)*(2n+2) | | (2n)!*(2n+1)*(2n+2) | |
| = |
| = |
| |
| | | (n+1)!*(2n+2−n−1) | | (n+1)!*(n+1)! | |
| | | | (2n+1)2(n+1) | | | | 2(2n+1) | |
= | * |
| = | * |
| |
| | | (n+1)*(n+1)! | | | (n+1)! | |
| | 2(2n+1) | |
zał.induk→4n* |
| co dalej? |
| | (n+1)! | |
22 paź 01:53
aniab:
| | | | (2n+1)*2(n+1) | |
czyli w przedostatniej linijce masz | * |
| |
| | | (n+1)*(n+1) | |
| | (2n+1)*2 | | (2n+2)*2 | | (2(n+1)*2 | |
4n* |
| <4n* |
| =4n* |
| =4n*4=4n+1 |
| | (n+1) | | (n+1) | | (n+1) | |
22 paź 08:07
Artur_z_miasta_Neptuna:
skorzystaj dwukrotnie ze wzoru:
22 paź 08:47
aniabb: ona po prostu nie zauważyła, że powinna zabrać dwie silnie i dlatego została jej jedna w
mianowniku
22 paź 08:58
Aneta: dlaczego zabrać 2 silnie! przecież korzystam z jednej
22 paź 18:30
Aneta:
22 paź 18:44
Aneta: 
22 paź 18:54
Aneta: skąd to się wzieło?
22 paź 19:01
Aneta: dlaczego zabrać 2 silnie!?
22 paź 19:14