rozłóż na ułamki proste funkcje
Dawid:
22 paź 00:33
pigor: ... np. tak : stąd i wzorów Viete'a dla trójmianu zmiennej x
2
| x | | x | | x | |
| = |
| = |
| = |
| x4−5x2+4 | | (x2−4)(x2−1) | | (x−2)(x+2)(x−1)(x+1) | |
| | A | | B | | C | | D | |
= |
| + |
| + |
| + |
| = i dalej "pobaw" się sam . ... |
| | x−2 | | x+2 | | x−1 | | x+1 | |
22 paź 01:30
Dawid: a dlaczego w mianowniku jest (x2−4)(x2−1)?
22 paź 08:41
krystek: x4−5x2+4 rozkładasz na czynniki niech x2=t i maszt2−5t+4 lub:
x4−x2−4x2+4=x2(x2−1)−4(x2−1)=(x2−1)(X2−4)
22 paź 08:55
Dawid: możesz mi to rozpisać, proszę Cię bardzo
22 paź 18:02