Obliczyc ewentualne maksima (minima) funkcji f(r)
Runi: Obliczyc ewentualne maksima (minima) funkcji f(r) =
| 1 | | 1 | |
| − |
| (r ∊ (0,+∞)). Naszkicowac wykres tej funkcji. |
| r6 | | r4 | |
Proszę o pomoc
22 paź 00:18
aniabb:
−6+4r
2=0
r
2=3/2
r=
√6/2
| | −6*(−7) | | 4*(−5) | |
f''= |
| + |
| |
| | r8 | | r6 | |
| | 42 | |
f''(√6/2)= |
| +U{−20}{27/8) =192/81 >0 minimum |
| | 81/16 | |
22 paź 08:24
Jack:
ze znaku 2. pochodnej wniosek o istnieniu min?
22 paź 13:39
aniabb: tak
22 paź 14:32
Jack:
ok, myslalem ze odpowiednie tw. działa tylko z jedną stronę (jako war. kon.) Dzięki za
nieuświadomione uświadomienie
22 paź 14:41
aniabb: druga pochodna mówi o wypukłości i wklęsłości funkcji
jak w tym punkcie(podejrzanym o extremum) wypukła(>0) to min jak wklęsła(<0) to max
22 paź 14:48