liczby zespolone
ziomal: kurde jak to rozwiązać, problem tkwi w Rez +Imz jak ja mam to w równaniu zrobić (Rez to część
rzeczywista , Imz urojona, z=x+yi) żeby było rozpisane prawidłowo tak by można było ruszyć
dalej

?
oblicz:
|z|i+Rez+Imz=2i
22 paź 00:11
ziomal: pomoże ktoś znalazłem,że Rez=x , Imz=y
tylko teraz jak to rozwiązać bo za cholerę nie wychodzi, reszte przykładów zrobiłem bez
problemu tylko ten został.
22 paź 00:36
Mila: |z|=√x2+y2
√x2+y2i+x+y=0+2i
x+y=0⇔y=−x
√x2+y2=2 /2
x2+y2=4
x2+(−x)2=4
2x2=4
x2=2
x=√2 lub x=−√2
y=−√2 lub y=√2
z=√2−i√2 lub z= −√2+i√2⇔z=(1−i)√2 lub z= (−1+i)√2
22 paź 15:59