funkcja wymierna
studnetpg93: | | 2x+3 | |
Mam tutaj funkcję: y= |
| |
| | 4x+5 | |
| | a | |
Chcę ją sprowadzić do postaci y= |
| + q |
| | x−p | |
Coś próbowałem, ale brzydkie liczby mi wychodzą..
21 paź 23:49
ed:
(2x + 3) : (4x + 5)
21 paź 23:56
ed:
| | 2 | | 3 | | 5 | |
albo ( |
| x + |
| ) : (x + |
| ) |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
21 paź 23:59
pigor: ... np. tak :
| | 2x+3 | | 2(x+32) | | 1 | | x+64 | |
y= |
| = |
| = |
| |
| = |
| | 4x+5 | | 4(x+54) | | 2 | | x+54 | |
| | 1 | | x+54+14 | | 1 | | 14 | |
= |
| |
| = |
| (1+ |
| ) = |
| | 2 | | x+54 | | 2 | | x+54 | |
| | 1 | | 18 | | 0,125 | |
= |
| + |
| = |
| +0,5 . ...  |
| | 2 | | x+54 | | x+1,25 | |
22 paź 00:04
studnetpg93: Wybacz, ale nie rozumiem tego. Nie widzę, aby to było w postaci, którą podałem na początku.
| | −3x+4 | |
Przykłady tego typu" y= |
| robię bez problemu, ale w moim przykładzie 4 stoi przy |
| | x−1 | |
x.
22 paź 00:04
studnetpg93: to było do ed
22 paź 00:05
studnetpg93: juz ogarniam Twoja metode pigor
22 paź 00:05
studnetpg93: | | 1 | | 1 | |
a czy wyniki y= |
| + |
| |
| | 2 | | 8(x+54) | |
22 paź 00:10
ed:
| (2x + 3) : 4 | | | |
| = |
| |
| (4x + 5) : 4 | | | |
22 paź 00:10
studnetpg93: czy wynik jest poprawny?
22 paź 00:10
studnetpg93: Ahaaaa, okej, juz kumam, dzieki
22 paź 00:12