Czworokąt ABCD wpisany jest w okrąg.
Kaś;*: Czworokąt ABCD wpisany jest w okrąg. Proste zawierające boki AB i CD przecinają się w punkcie
K. Oblicz ile razy bok AB jest dłuższy niż bok CD jeśli punkt B jest środkiem odcinka AK i
stosunek DC do CK jest równy 1:8
joanna:

ponieważ czworokąt jest wpisany w okrąg to α+γ=180 i β+δ=180 stąd
γ=180−α i δ=180−β
kąt BCK = 180−γ=α
kąt CBK=180−δ=β
wiadomo że AB:BK=1:1 stąd przyjmijmy że AB=x=BK
natomiast DC:CK = 1:8 więc niech DC=y zaś CK=8y
mamy DK=9y oraz AK=2x
dla trójkąta AKD z twierdzenia sinusów:
zaś dla trójkąta BCK z tw sinusów:
| 2xsinα | |
z (1) mamy sinβ= |
| i wstawiając do (2) otrzymujemy |
| 9y | |
8y*9y | | x | |
| = |
| (...) |
2xsinα | | sinα | |
72y
2−2x
2=0
2(6y−x)(6y+x)=0
stąd
x=6y lub x=−6y (sprzeczne)
więc AB=x=6y, DC=y
i ostatecznie
odp. Bok Ab jest 6 razy dłuższy niż DC