wyliczyć a i b
HCl: próbuję to jakoś zrobić ale się nie udaje
więc mam takie dwie funkcje
f(x)=(x+2)
2−3 ; g(x)=ax+b gdzie a i b są stałe ; a > 0
celem jest znalezienie a i b, żeby równanie f(g(x))=4x
2+6x−3/4
zrobiłem złożenie i wyszło mi, że a
2x
2+2axb+b
2+4ax+4b+1=4x
2+6x−3/4
próbowałem wystawiać przed nawias różne wyrażenia algebraiczne ale nie mam pojęcia co z tym
dalej zrobić, może ktoś ofiaruje drobną pomoc?
21 paź 23:45
21 paź 23:54
HCl: o kurde, na to nie wpadłem.
dziękuję
22 paź 00:07
HCl: a w takim przypadku
f(x)=5x+2 ; g(x)=ax2−a+2
obliczyć a, takie żeby funkcja f(g(x))=0 i miała dwa równe miejsca zerowe
f(g(x))=5ax2−5x+12
Δ wyszła mi 25−240a czyli a=5/48 tylko nie wiem czy mogę to w ten sposób zrobić
22 paź 00:34