pochodna
zgniatarka: Pochodna z ln(lnx) ? Moja ostatnia prośba dzisiaj
21 paź 23:09
Gustlik: Funkcja złożona: [f(g)]'=f'(g)*g'
| | 1 | | 1 | | 1 | |
ln(lnx)'= |
| * |
| = |
| |
| | lnx | | x | | xlnx | |
21 paź 23:12
21 paź 23:12
zgniatarka: Miała byc ostatnia, ale jeszcze jedna. Pochodna z ln(f(x)) ?
21 paź 23:21
21 paź 23:25
zgniatarka: Jeszcze tylko zapytam czy pochodna z sin4x to będzie 4cos4x ?
21 paź 23:34
sushi_gg6397228:
tak
21 paź 23:43
zgniatarka: przepraszam, mialo byc ostatnie ale jeszcze to: pochodna z sin4x. Sprry za niezdecydowanie
21 paź 23:49
sushi_gg6397228:
masz pochodna złozona f(x)= sin4x
t= sin x
g(t)= t4
g'(t)x= g't *t'x
21 paź 23:52
pigor: ... np. tak :
(sin4x)' = 4sin
3x*(sinx)'=
4sinxcosx= 2*2sinxcosx=
2sin2x . ...
21 paź 23:53