pomoc
miska: punkt a(0,125, −3) nalezy do wykresu funkcji logarytmicznej f. naszkicuj wykres funkcji
gx= {12}|f(x)|
21 paź 23:02
Artur_z_miasta_Neptuna:
log
b x = y
punkt (0.125 , −3) należy do tego wykresu ... a więc:
| | 125 | | 5 | | 1 | | 1 | |
logb (0.125)=−3⇔b−3=0.125⇔b3= |
| =( |
| )3⇔( |
| )3=( |
| )3 |
| | 1000 | | 10 | | b | | 2 | |
czyli b=2
| ⎧ | = (0.5)log2x dla x≥1 | |
| ⎩ | =(0.5)−log2x dla x<1 |
|
czyli:
g(x) =
| ⎧ | 1/(2log2x = 1/x dla x≥1 | |
| ⎩ | 2(−1)*(−log2x) = 2log2x = x dla x<1 |
|
i rysujesz
21 paź 23:12
miska: czemu dla x ≥1?
21 paź 23:13
miska: czemu przy dziedzinie nie jest ≥ 0 tylko 1?
21 paź 23:21