Dwusieczna kąta przy wierzchołku B w ΔABC
Kaś;*: Dwusieczna kąta przy wierzchołku B w ΔABC przecina bok AC w punkcie S,a dwusieczna kąta C
przecina bok AB w punkcie T. Dwusieczne te przecinają sie w punkcie O. Znajdź miare kąta α
jeśli wiadomo, że na czworokącie ATOS można opisać okrąg.
12 maj 00:05
Krzysiek:

kat α to kat przy wierzcholku A tak
12 maj 00:20
Kaś;*: tak α jest przy wierzchołku A, ale jak obliczyć jego miare, jak nie ma danych
12 maj 00:26
Kaś;*: a tak wogóle to dzieki za odpowiedź
12 maj 00:26
Eta:
Witam

podpowiem;
oznaczmy kąty przy A −−− jako 2α
przy B −−− jako 2β
przy C −−− jako 2γ
to 2α+2β+2γ= 180
o ( bo suma kątów trójkąta ABC
więc α+β+γ= 90
o => β+γ= 90
o − α
w trójkącie BOC kąt BOC = 180
o − ( β+γ) =>
że kąt BOC= 180
o − 90
o +α
zatem <BOC= 90
o +α
kąt ten jest równy kątowi TOS −−−− jako kąty wierzchołkowe
ponieważ na czworokacie ATOS można opisać okrąg :
to
sumy kątów przeciwległych są równe i mają miarę 180o
więc : 2α + <ATOS = 180
o => 2α + 90
o +α= 180
o
więc 3α= 90
o => α= 30
o
to kąt
A=2α = 60o
12 maj 00:39