funkcja wykładnicza; level hard
Tranky: (√4+√15)x + (√4−√15)x = 8
2x + 2x−1 + 2x−2 + ... = 2√3*2x+4
21 paź 22:31
sushi_gg6397228:
2. to suma ciagu geometrycznego.....
21 paź 22:33
Tranky: dzięki

Co do drugiego wiem, że to suma ciągu tylko pytanie ilu wyrazowego
21 paź 22:35
sushi_gg6397228:
nieskonczonego
21 paź 22:41
Tranky: czyli pojawi się kolejna niewiadoma n? We wzorze na sumę trzeba znać ilość wyrazów, jeżeli chce
się otrzymać wynik bez zmiennej.
21 paź 22:46
sushi_gg6397228:
| | a1 | |
S= |
| −−> nieskonczony |
| | 1−q | |
21 paź 22:49
Tranky: ok, dzięki
21 paź 22:53