obliczyć stosunek objętości dwóch roztworów
mila: Jaki powinien być stosunek objętości dwóch roztworów: 20% i 60%, by po ich zmieszaniu otrzymać
roztwór 35%?
21 paź 22:26
mila: wiem, że ma wyjść, że objętość roztworu 60% powinna stanowić 3/5 objętości roztworu 20%
21 paź 22:31
21 paź 22:32
mila: 
?
21 paź 22:34
ed:
x − masa roztworu 20%
kx − masa roztworu 65%
x + kx − masa mieszaniny 35%
20x + 60kx = 35x + 35kx
25kx = 15x
21 paź 22:35
21 paź 22:35
pigor: ... lub np. tak : niech
x,y − objętości roztworów 20%, 60%−ego odpowiednio,
to
yx=? − szukany stosunek , a z warunków zadania :
20%x+60%y=35%(x+y) /: 5x% ⇔ 4+12
yx= 7(1+
yx) ⇔
⇔ 4+12
yx=7+7
yx ⇔ 5
yx=3 /:5 ⇔
yx=35 ⇔
y=35x .
22 paź 00:50