proszę o pomoc:)
pitt: kąt środkowy i kąt wpisany są oparte na tym samym łuku. suma ich miar jest równa 180. jaka jest
miara kąta środkowego?
11 maj 23:48
Eta:
kąt środkowy ma miarę dwa razy większą
od kata wpisanego opartego na tym samym łuku
więc 2α +α= 180
o => 3α= 189
o => α= 60
o−−− miara kąta wpisanego
zatem kąt środkowy ma miarę
120o
12 maj 00:03
pitt: dzięki za pomoc
12 maj 00:11
pitt:

odcinki BC i DE są równoległe. długości boków AC, CE i BC są podane na rysunku. długość
odcinka DE jest równa

?
12 maj 00:14
pitt: a te zadanie ktoś mógłby mi pomóc
12 maj 00:15
pitt: proszę o pomoc
12 maj 00:20