zespolone
ktos: jak to rozwiązać xx+4+4√3i=0
21 paź 22:09
Artur_z_miasta_Neptuna:
x
x
21 paź 22:18
ktos: do 4 przepraszam za pomyłke i prosze chociaż o wskazówke
21 paź 22:24
ktos: w podreczniku nie mam takiego prykładu i nie wiem jak go ruszyć
21 paź 22:24
sushi_gg6397228:
x= (a+bi)
x4=....
potem porownujemy cześci rzeczywiste i urojone osobno
21 paź 22:27
ktos: dzieki
a w przypadku 8
√2z
3+1−i=0 też ta metoda
21 paź 22:36
ktos: a kiedy zamienia się na postać trygonometryczną i korzysta ze wzoru
21 paź 22:38
sushi_gg6397228:
zawsze mozna policzyc pierwiastki 4−tego stopnia z
x4= −4−4√3 i
x=4√...
21 paź 22:40
sushi_gg6397228:
jakby bylo z3 +1−i=0 to mozna pieriwastki 3−go stopnia lub z=a+bi i potem do potegi 3
21 paź 22:41
eternity: x
2=t, t∊R
t
2 + 4 + 4
√3i = 0
Umiesz to rozwiazac ? Oczywiscie tu delta moze wyjsc ujemna
21 paź 23:00
ktos: a mam jeszcze inne pytanie
mam obliczone pierwiastki
6√1 i musze jeszcze stopnia 12 można je przewidzieć bez licznia
21 paź 23:07
21 paź 23:11