Po jakim czasie zatrzyma sie...
gugua: Po jakim czasie zatrzyma się pojazd poruszający się z prędkością 118 [km/h], jeŜeli podczas
hamowania porusza się ruchem z przyspieszeniem a = −0.5[m/s2]? Jaki dystans przejedzie
pojazd do momentu zatrzymania?
21 paź 22:05
aniabb: v=at
t=v/a
v=118/3,6 m/s
s=at2/2
21 paź 22:13
ania: skad się wziął wzór at2/2 ?
23 paź 14:14
Blee:
z fizyki
| | vp + vk | | przyśpieszenie * czas | |
droga = 'średnia prędkość' * czas = |
| * czas = |
| * czas |
| | 2 | | 2 | |
(w momencie w którym v
p lub v
k jest równe 0 jak w tym przypadku)
PS. tak naprawdę powinno się brać moduł z przyśpieszenia (inaczej wyjdzie Ci 'ujemna' droga)
23 paź 14:53
V: Dane:
Rozwiązujemy układ równań:
(2): V
k = V
o −at
podstawiamy L(2)
| | Vo | |
Vk = 0 => t = |
| ≈ 65,6 s =>> wstawiamy do P(1} i otrzymujemy |
| | a | |
23 paź 16:28
V:
aniabb przedstawiła błędne rozwiązanie
23 paź 16:31
ABC: ona zrobiła jaką drogę przebędzie startujący z zatrzymania pojazd do momentu osiągnięcia
prędkości 118km/h czyli tak jakby puściła film w odwrotnym kierunku ale bezwzględna wartość
drogi jest taka sama, inna sprawa że wykopy sprzed 7 lat
23 paź 16:42
V: aaaaaaaaaaa
23 paź 19:31