optyka
kostka: 1. Narysuj obraz powstający w zwierciadle wklęsłym, jeżeli przedmiot znajduje sie pomiedzy
0<x<f.
2. Narysuj obraz powstający za pomocą soczewki skupiającej jeżeli przedmiot znajduje sie
pomiedzy f<z<2f.
3. W odległości 10 cm od zwierciadła kulistego wklęsłego, o ogniskowej 6 cm, ustawiono
przedmiot. Ile wynosi odległość między przedmiotem a obrazem?
Proszę o pomoc.
21 paź 21:52
aniabb: rysowanie w tym edytorze soczewek z wymaganą precyzją będzie horrorem
21 paź 21:53
aniabb:
1/x +1/y = 1/f
1/10 +1/y = 1/6
1/y = 4/60
y=60/4= 15
y−x=15−10 =5
od przedmiotu do obrazu jest 5cm
21 paź 21:56
kostka: ok, rozumiem. A zadanie 3?
21 paź 21:56
kostka: dziękuję
21 paź 21:57