proszę o pomoc
pitt:

kąt między cięciwą AB a styczną do okręgu w punkcie A (zobacz rysunek) ma miarę α=62stopnie.
jaką miarę ma kąt β
11 maj 22:45
Eta:
Pomagam

źle podałeś rysunek , poprawiam , cierpliwości
11 maj 22:55
♊:

Trójkąt ASB jest równoramienny |AS| = |SB|
α = 62
o
γ = 90 − 62
o
β = 180
o − 2γ
11 maj 23:01
♊: Aj! Zapomnialem napisać, ze pomagam.
Wybacz η :)
11 maj 23:01
Eta:

kąt CAB= 62
o kąt CAS = 90
o
trójkąt ASB jest równoramienny : bo ISAI = ISBI = r
więc kąt
δ są równe
zatem: kat
δ= 90
o − 62
o =>
δ= 28o
to kąt
β = 180
o − 2*δ
zatem kąt β= 124
o
11 maj 23:09
Eta:
xpt 
za to rysunek Twój jest piękniejszy
11 maj 23:11
pitt: dzięki wielkie za pomoc
11 maj 23:30