wielomiany ciąg dalszy
bezendu1990: Ostatnie już na dziś

Wielomian W(x) jest podzielny przez dwumian x−p i przez dwumian x−q.
Wynikiem dzielenia W(x) przez x−p jest wielomian P(x)=−x
2+10x−16, a dzieląc W(x) przez x−q
otrzymamy wielomian Q(x)=−x
2+52x−100 . Oblicz W(49) ?
21 paź 21:32
bezendu1990:
21 paź 21:57
aniabb: (x−p)(−x2+10x−16) = (x−q)(−x2+52x−100) i porównujesz współczynniki przed kolejnymi potęgami
i wyliczasz p i q
21 paź 22:10
Skipper:
... ten wielomian to W(x)=−x
3+60x
2−516x+800
W(49)=

?
21 paź 22:11
bezendu1990: nie to nie ten
21 paź 22:16