dla jakich wartosci parametru p wielomian W(x) ma pierwiastek dwukrtony?
lui: dla jakich wartosci parametru p wielomian W(x) ma pierwiastek dwukrtony?
A)W(x)=x3−px2−px+p2
B)W(x)=x3−2x2−p2x+2p2
21 paź 21:30
lui: wie ktos/
21 paź 21:51
Skipper:
x
2(x−p)−p(x−p)=(x−p)(x
2−p)=(x−p)
2(x+p) ... −
21 paź 21:58
aniabb: x2(x−p) −p(x−p) = (x−p)(x2−p)=(x−p)(x−√p)(x+√p)
ma dwukrotny kiedy p=√p więc p=1 dla p=0 ma trzykrotny
21 paź 21:59
Aga1.: a)
W(x)=x3−px2−px+p2=x2(x−p)−p(x−p)=(x−p)(x2−p)
Dla p=1 mamy
(x−1)(x2−1)=(x−1)(x−1)(x+1)
21 paź 22:00