1)sinx − czarny wykres ( zaznacz nowe miejsca zerowe i rysuj gęściejszą sinusoidę.)
2) sin2x zielony wykres
jak masz ksinx (zielona) to k razy rośnie w górę..okres bez zmian
1) rysujesz wykres y=sinx ( czarny wykres)
2) rozciągasz wykres, miejsca zerowe zostają te same.Wartości zwiększasz dwa razy.
zielony wykres
1) y=sinx
2)y=sin2x zagęszczenie
3)y=sin(−2x) odbicie symetryczne zielonego względem osi OY [ tu na to samo wyjdzie gdy odbijemy
względem OX bo sin(−2x)=−sin(2x) ]
Różowy wykres.

| π | ||
y=2sin(2x − | ) +1 | |
| 6 |
| π | π | π | ||||
2)y=sin(x− | ) translacja o wektor [ | ,0] w prawo o | − zielony | |||
| 6 | 6 | 6 |
| π | ||
3) y=sin(2x− | ) zagęszczenie− rózowy | |
| 6 |
| π | ||
4)y=2sin(2x− | ) wydłużenie czerwony | |
| 6 |
| π | ||
5)y=2sin(2x− | )+1 przesunięcie do góry o wektor [0,1] pomarańczowy | |
| 6 |
| π | ||
Jest też inny sposób najpierw y=sin2x i przesunięcie wtedy o | ||
| 12 |
1/ y = 2sin2x −−− wydłużony zakres wartości od <−2,2>
| π | π | |||
2/ y= 2sin(2x− | ) −−− 1/ przesunięty w prawo o | |||
| 6 | 6 |
| π | ||
3/ y= 2sin(2x− | ) +1 −−−− 2/przesunięty w górę o 1 jednostkę, zakres wartości od | |
| 6 |
powodzenia.