dowód nie wprost
madzienkair: czy moze mi ktoś pomóc z takim zadaniem
udowodnij że jeśli x2 = 2 to x nie jest ułamkiem
21 paź 21:07
Mati_gg9225535: x2=2
x2−2=0
(x−√2(x+√2)=0
x=√2 v x=−√2
21 paź 21:11
Licealista: Załóżmy, że x∊W, zatem x=mn ∧ m,n∊N ⋀ NWD(m,n)=1
m2n2=2
m2=2n2 − ponieważ 2n2 jest liczbą przystą, to i m2 jest liczbą przystą, zatem istnieje
takie naturalne o, że m2=(2k)2=4k2
4k2=2n2
2k2=n2 − znowu 2k2 jest liczbą przystą, zatem n2 też jest liczbą parzystą, co jest
sprzeczne z założeniem (liczby m i n mają wspólny dzielnik różny od 1). Zatem x∊NW, a z
definicji liczb niewymiernych wiemy że są to liczby, których nie można zapisać za pomocą
ilorazu dwóch liczb całkowitych, zatem x nie jest ułamkiem.
21 paź 21:38