matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciąg geometryczny
julka:
1
1
oblicz sumę pierwszych 20 wyrazów geometrycznych wiedząąc; a
3
=
, a
6
=
4
32
21 paź 21:03
Artur_z_miasta_Neptuna:
a
6
a
1
*q
5
=
= q
3
<−−− wyznaczasz 'q'
a
3
a
1
*q
2
a
3
= a
1
*q
2
< −−−− wyznaczasz a
1
obliczasz S
20
21 paź 21:04
julka:
dzięki
21 paź 21:25