Zbadaj różnowartościowość
Adam: Witam,
Może mi ktoś pomóc z zadankiem ?
funkcji y=x
3
Z książki Analiza matematyczna Krysickiego nie potrafię tego pojąć
21 paź 20:54
aniabb: x2≠x1 więc x2−x1≠0
f(x2)≠f(x1) ⇒ f(x2)−f(x1) = x23−x13 = (x2−x1)(x22+x2x1+x12) ≠ 0
różne od zera bo ..
1 nawias z założenia ≠0
2 nawias bo Δ<0 brak pierwiastków
21 paź 21:05
Mila: f(x) jest różnowartościowa ⇔Dla każdego x
1≠x
2∊D ⇒f(x
1)≠f(x
2)
zał.
x
1≠x
2
f(x
1)≠f(x
2)=x
13−x
23=(x
1−x
2)(x
12+x
1x
2+x
22)≠0 bo
| | x2 | | x22 | |
x1−x2≠0 z założenia i x12+x1x2+x22=(x1+ |
| )2− |
| +x22>0 |
| | 2 | | 4 | |
21 paź 21:10