Szeregi
digits: Zbadaj zbieżność szeregu
| an+1 | | [(n+1)!]3 | 2n2 | |
| = |
|
| = |
| an | | 2(n+1)2 | (n!)3 | |
| | (n+1)3(n!)3 | 2n2 | |
= |
|
| = |
| | 2n222 | (n!)3 | |
na mocy kryterium D'Alamberta szereg jest zbieżny
dobrze to mam mógłby ktoś to sprawdzić

21 paź 20:51
Krzysiek: czyli szereg zbieżny, a Ty coś pomieszałeś na końcu...
U Ciebie zmierza do
∞
21 paź 20:54
Godzio: 2(n + 1)2 = 2n2 * 22n + 1
21 paź 20:54
digits: ano tak faktyczni pomieszałem końcówkę...
a mam jeszcze jeden moglibyście sprawdzić
| an+1 | | en+1 | √n! | |
| = |
|
| = |
| an | | √(n+1)! | en | |
| | en*e | √n! | | e√n! | | e | |
= |
|
| = |
| = |
| = |
| | √(n+1)n! | en | | √(n+1)√n! | | √(n+1) | |
czyli szereg zbieżny
dobrze mam czy znów gdzieś mam błąd
21 paź 21:20
Krzysiek: ten pierwiastek jest kwadratowy czy 'n'−tego stopnia? bo na samym końcu napisałeś do potęgi 1/n
21 paź 21:24
digits: sry kwadratowy nie wiem skąd wziąłem ten n−ty stopień
czyli by było
| e | |
| czyli rozbieżny tak  |
| 1 | |
21 paź 21:28
Krzysiek: | | e | |
czyli granica to 0, |
| =0 |
| | ∞ | |
21 paź 21:33
digits: a no tak... dzięki
21 paź 21:42
digits: a możecie sprawdzić ten przykład ostatni
| an+1 | | ln(n+1) | 2n | | ln(n+1) | |
| = |
|
| = |
| = |
| an | | 2n+1 | ln n | | 2ln n | |
czyli szereg zbieżny
21 paź 22:16
Krzysiek: nie rozumiem końcówki... masz dwa logarytmy a potem jeden się z tego robi..
21 paź 22:23
digits: a no sory zle bo powinien jeszcze jeden zostać na gorze
czyli, takie coś powinno zostać
21 paź 22:30
digits: kurde nie
| ln(n+1) | | ln n+ln 1 | | ln n*1 | | 1 | |
| = |
| = |
| = |
| |
| 2ln n | | 2ln n | | 2ln n | | 2 | |
zbiezny
21 paź 22:43
Krzysiek: a teraz to chyba jeszcze większe czary zrobiłeś...
ln(n+1)=lnn +ln1 ?...
z kryterium porównawczego: lnn≤n−1
21 paź 22:54
digits: kurde masakra późno już było i pewnie dlatego wyłączyłem myślenie...
ln(n+1)=lnn+ln
| ln(n+1) | | n+1 | | | | 1 | |
| = |
| = |
| = |
| |
| 2lnn | | 2n | | 2n | | 2 | |
może tak być czy znów źle
22 paź 09:15
edudamarek@gmail.com: http://matfiz24.pl
Więcej o szeregach zapraszam na mojego matematycznego bloga. Znajdziecie wiele prezentacji
nagrań matematycznych.
Pozdrawiam.
11 sty 21:31