POMOCY !!!
Mathilde: Dany jest ostrosłup o podstawie rombu. Krawędź podstawy wynosi 18. Ściany są nachylone do
płaszczyzny pod kątem 45 st. Pole powierzchni bocznej wynosi 432 j2. Oblicz objętość.
Mam pytanie, czy to jest ostrosłup prosty? ? ?
21 paź 20:47
Mathilde: Naprawdę proszę, niech ktoś pomoże
21 paź 20:57
Mathilde: Policzyłam
Pb=432= 0.5*18*h==> 12=h
Ale ile wynosi wysokość podstawy? Poza tym, krawędzie boczne nie bd tej samej długości, czy bd?
21 paź 21:15
21 paź 21:19
Math: Eta, czyli on nie jest prosty, co nie? Jaki film, jeśli można spytać?
21 paź 21:34
Mila: H=r zobacz rysunek pod wskazanym linkiem
α=45 to Δ jest równoramienny
h
2=2r
2
12
2=2r
2
144=2r
2
r
2=72
r=
√72
r=6
√2
H=6
√2
| | 1 | |
Prombu=p*r. gdzie p=połowa obwodu,p= |
| *4*18=36 |
| | 2 | |
P
rombu=36*6
√2
oblicz V.
21 paź 21:54
Math: zalozmy, ze oznaczylam w ostroslup jako podstawa ABCD i wierzcholek ostroslupa S, spodek
wysokosci O, to mam sobie znalezc plaszczyzne rownolegla do |AB|=|CD| i przechodzaca przez
|OS|, bo niby tworzy z ΔABS 45, ale jak to? Moze ktos cos wiecej powiedziec? Prosze, bardzo
prosze
21 paź 21:55
Mila:

ΔSOE jest prostokątny równoramienny
α=45
OE=r ⊥BC i h⊥BC
Math, to trudna figura, była na próbnej −Matura Pazdro.
Jeśli znajdę lepszy rysunek, to dam linka.
V=864cm
3
Masz odpowiedź?
21 paź 22:20
Mila: Witam Eto, sprawdzi Math.

pozdrawiam.
21 paź 22:45
Eta:
Poprawiam mi wyszła V= 576
Pozdrawiam
21 paź 22:48
Mila: Czy inne h,H,r?
21 paź 23:07
Eta:
hb= 12 H=r= 6
21 paź 23:08
Eta:
O kurde fiks

teraz widzę ,że policzyłam dla kąta 60
o
czyli będzie dobrze:
r=H= 6
√2 . h(rombu)= 12
√2
21 paź 23:11
Mila: 122=r2+r2 bo α=45
144=2r2
r2=72
r=√72=√36*2=6√2
21 paź 23:13
Mila: No i wyjaśnione.
21 paź 23:14