proste zadanie
Rodney: Cholera, proste zadanie... Nie wiem czy dobrze mi wyszło...
Wyznacz liczbe a dla ktorej rownanie (a2 − 1)x=a+1 jest tozsamosciowe
Mógłby ktoś przypomnieć jak sie takie cos rozwiazywalo? cos chyba nie tak zrobilem, bo mam taki
wynik, ze dla x=0 jest sprzeczne...
21 paź 20:41
Godzio:
a = − 1 mamy tożsamościowe,
a = 1 mamy sprzeczność
Dla pozostałych jedno rzowiązanie
21 paź 20:43
Piotr:
tozsamosciowe czyli wycodzi np 0=0, 5=5 itd
w Twoim przypadku powinno wyjsc 1=1
21 paź 20:46
Rodney: a no rozumiem, pamietam juz o co chodzilo w tym

a jak teraz to w miare krotko i zwiezle wytlumaczyc kolezance z mlodszej klasy tak zeby to bylo
uniwersalne dla tego typu zadan?
jak powiem, ze musi sprawdzic dla jakiego a liczba przy x jest rowna 0 i potem sprawdzic dla
jakiej prawa strona da 0 ?
21 paź 20:46
Rodney: Piotr czy w moim przpyadku nie powinno wyjsc 0x=0 ?
21 paź 20:47
Piotr:
nie dla a= −1 wychodzi 0= −1+1 czyli 1=1 lub 0=0 jak kto woli
21 paź 20:49
Piotr:
jakbys w naiwiasie mial (a
2−4) to kicha
21 paź 20:50
Aga1.: Może tak
Tożsamościowe jeśli licznik i mianownik jest równy zero.
Jedno rozwiązanie gdy mianownik różny od zera
Brak rozwiązań, gdy licznik różny od zera, a mianownik równy zero.
21 paź 20:52
Mila: (a−1)(a+1)x=a+1
1) a+1=0⇔a=−1 i mamy sytuację:
−1*0* x=0 niezależnie co podstawimy za x równanie spełnione 0=0
równanie tożsamościowe
2)
a−1=0⇔a=1 to mamy sytuację;
0*2*x=2 czyli 0=2 sprzeczność
3) a≠1 i a≠−1 to możemy obie strony równania podzielić przez (a
2−1)
| | a+1 | | 1 | |
x= |
| ⇔ x= |
| jedno rozwiązanie. |
| | (a−1)(a+1) | | (a−1) | |
21 paź 20:53
Rodney: hmmm... to jak przedstawila to
Aga1 bardzo mi odpowiada

dziekuje wszystkim, troche mi
glupio bylo o to tutaj zapytac, bo jakby nie patrzec to zadanie proste, ale zwyczajnie
zapomnialem jak sie takie cos rozwiazuje
21 paź 20:57