sfda
lolo: Przekatna prostopadloscianu ma dlugosc 60 i tworzy z przekatna podstawy kat α.
| | 1 | |
Oblicz wysokosc tego prostopadloscianu, jesli cosα= |
| |
| | 3 | |
Jak zrobic takie zadanie? bo nie rozumiem o co chodzi z tymi cosinusami itp
21 paź 20:36
lolo: | | c | | 1 | | c | |
doszedlem do tego ze cosα= |
| gdzie c to przyprostokatna przy α czyli |
| = |
| i |
| | 60 | | 3 | | 60 | |
wyszlo mi c=20 i potem chcialem wysokosc policzyc z pitagorasa i wyszlo mi H=
√3200 i nie
wiem co dalej z tym zrobic
21 paź 20:50
aniabb:

| | zielona | | przekątna podstawy | | 1 | |
cosα = |
| = |
| = |
| |
| | czerwonej | | 60 | | 3 | |
21 paź 20:53
aniabb: √3200=√2*16*100=4*10*√2=40√2
21 paź 20:54
lolo: dziekuje Aniu
21 paź 21:02