wielomian
bezendu1990: Znajdź te wartości współczynnika b, dla których wielomian W(x)=x
3=bx
2+x+mx ma trzy rózne
nieujemne pierwiastki
21 paź 20:23
Aga1.: Popraw zapis , wyłącz x przed nawias.
Co to znaczy nieujemne?
21 paź 20:25
bezendu1990: tak powinno być : x3+bx2+x
x(x2+bx+1)
nieujemne czyli dodatnie
21 paź 20:27
asdf: nieujemne to nie są tylko dodatnie
21 paź 20:33
bezendu1990: nieujemne czyli △≤0
21 paź 20:34
aniabb: x=0 a z nawiasu Δ
21 paź 20:34
aniabb: nieujemne czyli x ≤0 a Δ>0 bo jeszcze 2 różne pierwiastki
21 paź 20:35
Aga1.: nieujemne to znaczy dodatnie lub 0
Pierwszy pierwiastek równy jest 0.
Kiedy w(x)= x2+bx+1
ma dwa różne pierwiastki dodatnie?
21 paź 20:36
bezendu1990: ok △=12−4*1*1=−3
21 paź 20:36
Piotr:
a gdzie b

?
21 paź 20:38
bezendu1990: x1x2>0
x1+x2>0
21 paź 20:39
bezendu1990: b
2−4*1*1
b
2−4>0
(b−2)(b+2)>0
(−
∞,2)∪(2,
∞)
21 paź 21:00
Piotr:
dobrze
21 paź 21:05
bezendu1990: (−∞,−2)∪(2,∞)
ale tez jak pierwszy pierwiastek 0 to (−∞,0) i co teraz cześć wspólną ?
21 paź 21:05
Aga1.: Jeszcze rozpatrz warunki z godz 20:39
21 paź 21:12
bezendu1990: ok
21 paź 21:13
bezendu1990: czyli wychodzi ostatecznie po rozpatrzeniu wszystkich warunków b∊(−∞,−2) ale nie wiem czy
dobrze
21 paź 21:37