Fajne
Archimonde: Rozwiąż równanie:
x2−6x+2|x−3|−|x+1|+13=0
21 paź 20:20
sushi_gg6397228:
musisz pozbyc sie wartosci bezwzglednej
21 paź 20:22
Archimonde: co ty jak na to wpadłeś?
21 paź 20:23
21 paź 20:28
Archimonde: Oj jak masz tak pomagać to lepiej wcale nie pomagaj.
21 paź 20:32
Archimonde: umie to ktoś zrobić?
21 paź 20:48
Archimonde: ej
21 paź 20:55
Archimonde: ludzie
21 paź 21:07
Mila: x
2−6x+2|x−3|−|x+1|+13=0
1) x−3≥0⇔x≥3
2) x+1≥0⇔x≥−1
rozważam równanie w przedziałach:
a) x<−1 obydwa wyrażenia są ujemne [ (x−3)<0 i (x+1)<0]
mamy rownanie
x
2−6x+2(−x+3)−(−x−1)+13=0
x
2−6x−2x+6+x+1+13=0
x
2−7x+20=0
Δ=49−4*20<0 brak rozwiązań
b)x≥−1 i x<3
x
2−6x+2(−x+3)−(x+1)+13=0
x
2−9x+18=0
Δ=9
x
1=3 lub x
2=6 obydwa nie należą do dziedziny rownania
c)x≥3
x
2−6x+2(x−3)−(x+1)+13=0
x
2−6x+2x−6−x−1+13=0
x
2−5x+6=0
Δ=1
x
1=2 nie należy do przedziału lub x
2=3∊D
odp.
x=3
21 paź 22:43
Gustlik:

Metoda "osi i tabelki":
x
2−6x+2|x−3|−|x+1|+13=0
Układam te 3 przypadki kolumnami:
1
o) x
2−6x+2(−x+3)−(−x−1)+13=0, zał. x∊(−
∞, −1)
2
o) x
2−6x+2(−x+3)−(x+1)+13=0, zał. x∊<−1, 3)
3
o) x
2−6x+2(x−3)−(x+1)+13=0, zał. x∊<3, +
∞)
Rozwiąż teraz te 3 przypadki i uwzględnij tylko te pierwiastki, które spełniają założenia dla
danego przypadku.
21 paź 23:10