matematykaszkolna.pl
Prawdopodobieństwo Damian: Proszę o pomoc z prawdopodobieństwem... Chodzi mi o wymogi maturalne (prawie zerowe bo wycięto sporo materiału na maturze). Nie wiem dokładnie kiedy stosować V, W, C Czy ktos zna dobry sposob na rozpoznawanie poszczególnych wariacji... Czy ktoś mógł by mi wytłumaczyć prawdopodobieństwo "Na chłopski rozum" (Bez urazy szanowne panie ) emotka Jestem słaby z tej dziedziny.... proszę o wypowiadanie się osób, które na ten temat coś wiedzą emotka Proszę o pomoc z góry dziekuję emotka
11 maj 22:08
Squall: Jeśli chodzi o stosowanie to nie ma tak trudno emotka Przy rzucie kośćmi, monetą etc. używasz W Przy losowaniu kart, kul etc. używasz C A jak liczy się kolejność (np. w pierwszym rzucie monetą ma wypaść orzeł, a w drugim reszka) to stosujesz V
11 maj 22:29
Damian: aha emotka a co by było np. jak losował bym 3 karty z talii 52 i jakie jest prawdopodobienstwo ze wyciągne taką kolejność 10, walet, dama − nie musicie liczyć ale powiedzcie co zastosowac emotka
11 maj 22:32
Jakub: − jak przedmioty mogą się powtarzać to W − jak przedmioty nie mogą się powtarzać, ale liczy się kolejność to V − jak przedmioty nie mogą się powtarzać i kolejność nie jest ważna to C W twoim przykładzie losujesz bez zwracanie, czyli karty nie mogą się powtarzać i kolejność jest ważna, więc bierzesz V
11 maj 22:51
Damian: Dziękuję teraz juz wiem emotka Jeszcze raz dzieki Jakubie i Squall tobie też dziękuję emotka
11 maj 22:58