rozwiąż równanie : x^4+x^2-6x+4=0
jaaaa: rozwiąż równanie : x4+x2−6x+4=0
21 paź 20:13
Aga1.: w(1)=0
21 paź 22:04
bezendu1990: x
2(x
2+1)−2(3x+2)=0
(x
2−2)(x
2+1)(3x+2)=)
| | 2 | |
(x−√2)(x+√2)(x2+1)(x+ |
| ) |
| | 3 | |
22 paź 21:37
aniabb: takiego wyciągania przed nawias raczej nauczyciele nie zaakceptują
22 paź 21:39
bezendu1990: niby czemu
22 paź 21:43
Aga1.: (x−1)2(x2+2x+4)=0
22 paź 21:43
Piotr:
przeciez to jest źle. jedynym pierwiastkiem rzeczywistym jest 1.
22 paź 21:44
Piotr:
@bezednu1990 a na jakiej podstawie tak wyciagnales
22 paź 21:44
aniabb: bezendu bo zrobiłeś a*b+c*d =(a+c)*b*d sprawdź sam
22 paź 21:45
Piotr:
moj poprzedni post doczyl postu bezendu1990
22 paź 21:45
bezendu1990: ok już widzę dzięki za poprawienie
22 paź 21:47
ICSP: x4 + x2 − 6x + 4 = 0
x4 − 2x2 + 1 + 3x2 − 6x + 3 = 0
(x−1)2(x+1)2 + 3(x−1)2 = 0
(x−1)2(x2 + 2x + 4) = 0
x = 1
22 paź 21:48
Gustlik: ICSP łatwiej jest wygrać szóstkę w totka, niż wpaść na taki sposób grupowania. Chłopie, na
maturze na taką zabawę NIE MA CZASU

! Sposób ciekawy, ale NAJTRUDNIEJSZY Z MOŻLIWYCH I JEDEN
UCZEŃ NA MILION WPADNIE NA TO.
Schemat Hornera − NAJPROSCIEJ:
1 0 1 −6 4
1 1 1 2 −4 0
x=1 jest pierwiastkiem
(x−1)(x
3+x
2+2x−4)=0
Jeszcze raz Horner:
1 1 2 −4
1 1 2 4 0
x=1 jest pierwiastkiem
(x−1)
2(x
2+2x+4)=0
Δ=−12, wiecei pierwiastków nie ma.
Odp. x=1 (2−krotny).
23 paź 02:30