zadanie matematyczne
MałyAgent: Mam mały problem − dostałem rozwiązane zadanie w wyniku było −
196
Jak ja to rozwiązałem to otrzymałem wynik
196.
Proszę o pomoc ponieważ zadanie prawdopodobnie rozwiązywał korepetytor − ale to też człowiek i
może się pomylić.
Oto przykład
| (−3)−2−2713 | |
| = |
| (−14)−3:4√16 | |
Bardzo uprzejmie dziękuję za pomoc
21 paź 20:00
aniabb: mi wychodzi 13/144
21 paź 20:12
aniabb: chyba że w mianowniku masz mnożenie .. wtedy −1/96
21 paź 20:13
Aga1.: Oblicz lub podaj wynik, jaki otrzymałaś w liczniku, a jaki w mianowniku,bo mi wychodzi jeszcze
inaczej.
21 paź 20:14
21 paź 20:15
Mati_gg9225535: | | 3 | |
mi jeszcze inaczej wyszlo bo |
| |
| | 32 | |
21 paź 20:16
Mati_gg9225535:
21 paź 20:16
21 paź 20:18
21 paź 20:18
aniabb: A gdyby zamiast odejmowania w liczniku miał mnożenie to −1/96
21 paź 20:22
21 paź 20:48
MałyAgent: Przepraszam xD Enter mi się wcisnęło − zaraz dodam całe moje rozwiązanie
21 paź 20:48
MałyAgent: | (−3)−2 * 2713 | |
| = |
| (−14)−3 : 4√16 | |
| (−3)−2 * (33)13 | |
| = skracamy trójki |
| ((−4)−1)−3 : 2 | |
| (−3)−1 | |
| = zastanawiam się czy jak są różne liczby w nawiasie −3 i 3 mogę |
| (−4)3 : 2 | |
dokonać dodawania potęg czyli −2 + 1 co daje nam −1
−
13 * −
132 =
196
21 paź 21:09
MałyAgent: No i mnożenie jest zamiast odejmowania w licnziku
21 paź 21:11
Aga1.: (−3)−2*31≠(−3)−1 , nie wolno tak stosować wzoru.
21 paź 21:15
aniabb: Nie możesz .. bo różne podstawy
21 paź 21:15
Piotr:
nie mozna
| | 1 | | 1 | | 1 | |
(−3)−2= (− |
| )2= |
| i w liczniku wychodzi + |
| |
| | 3 | | 9 | | 3 | |
21 paź 21:15
MałyAgent: Czyli

Co mam zrobić bo nie mogę teraz ogarnąć Piotrze
21 paź 21:17
Piotr:
mianownik dobrze. licznik :
| 1 | | 1 | |
| *3 = |
| i tyle  |
| 9 | | 3 | |
21 paź 21:19
MałyAgent: i skoro (−
13)
2 to czemu wychodzi na koniec plus skoro jest minue
13
21 paź 21:20
Piotr:
a ile jest (−5)2 ?
21 paź 21:20
MałyAgent: czyli w liczniku będzie 13 * 2713 ?
21 paź 21:21
MałyAgent: Piotr ok już rozumiem dlaczego nie ma minusa
21 paź 21:21
21 paź 21:22
MałyAgent: Ok Dzięks biorę się za obliczneia jka obliczę podam wynik xD
21 paź 21:22
MałyAgent: Mimo podstawienia Twoich Piotrze obliczeń i tak wyszło mi 196 − dobrze ?
21 paź 21:29
Piotr:
nie
| | 1 | | 1 | |
w liczniku wychodzi |
| a w mianowniku −32 czyli − |
| |
| | 3 | | 96 | |
21 paź 21:32
MałyAgent: Wiem włąsnie znalazłem błąd − dzięki
21 paź 21:35
Piotr:
21 paź 21:35