Zadanie z parametrem
Kin: Proszę o sprawdzenie zadania bo jeżeli zrobiłam źle to czeka mnie jutro rzeź...
Dla jakich wartości parametru m (m ∊ ℛ ) rozwiązania równania (m−1)x
2 + 2(m+1)x + m−2 = o są
ujemne?
Wyszło mi:
Czy ktoś byłby uprzejmy mi to sprawdzić?
21 paź 19:57
sushi_gg6397228:
jakie dalas warunki
21 paź 19:59
Kin: Δ>0
m−1 ≠ 0
x1*x2 >0
x1 + x2 <0
21 paź 20:03
Godzio:
Δ = 4(m
2 + 2m + 1) − 4(m
2 − 3m + 2) = 4m
2 + 8m + 4 − 4m
2 + 12m − 8 =
| | m − 2 | |
x1 * x2 = |
| > 0 ⇔ (m − 2)(m − 1) > 0 ⇔ m ∊ (−∞,1)U(2,∞) |
| | m − 1 | |
| | −2(m + 1) | |
x1 + x2 = |
| < 0 ⇔ (m + 1)(m − 1) > 0 ⇒ m ∊ (−∞,−1)U(1,∞) |
| | m − 1 | |
Część wspólna raczej nie da Twojego rozwiązania
21 paź 20:05
sushi_gg6397228:
warunki sa ok
21 paź 20:05
Aga1.: Jakie warunki rozpatrywałaś?(1,2,3,4)
(ja wzięłabym Δ≥0, bo nie jest powiedziane,że są dwa różne ujemne)
Oddzielnie rozpatrzyłaś dla m=1? i m≠1?
Odpowiedź uzyskałam inną (może się pomyliłam)
21 paź 20:09
Kin: Pomyliłam się wprzy części wspólnej. Minusa nie zauważyłam. Odpowiedź będzie (2, + ∞)? Czy
dalej źle ?
21 paź 20:14
Aga1.: Też mi tak wyszło.
21 paź 20:16
Kin: I na pewno Δ≥0 bo przecież są 2 pierwiastki. Jakby była Δ=0 to mogę używać wzorów vietA?
21 paź 20:17
Aga1.: Wzorów Viete
'a możesz używać, gdy Δ≥0
21 paź 20:20
Kin: Ok, rozumiem. Dzięki wielkie za pomoc
21 paź 20:23