Jak napisać układ równań do tego ?
Patiiś: Jak napisać układ równań do tego ?
Elektryczny samochodzik Wojtka może jeździć z prędkością 1 m/s lub 1,5 m/s. Samochodzik jadąc
najpierw z prędkością 1m/s a potem z prędkością 1,5 m/s w ciągu pół minuty przejechał 39m Ile
czasu jechał z prędkością 1 m/s?
Proszę pomóż ktoś
21 paź 19:57
aniabb: 12s
21 paź 20:01
Patiiś: nie chodzi mi o odpowiedź tylko jak mam napisać układ
21 paź 20:05
aniabb:
t1*v1+t2*v2=39m
t1+t2=30
21 paź 20:07
Patiiś: można w przełożeniu na xsy i igreki

bo nie czaje
21 paź 20:10
aniabb:
x*1 +y*1,5 = 39
x+y=30
21 paź 20:11
Patiiś: Dzięki
21 paź 20:14
Patiiś: a teraz co to x a co y
21 paź 20:18
aniabb: x czas jazdy z prędkością 1m/s , y czas jazdy z prędkością 1.5m/s
21 paź 20:19
Patiiś: tak myślałam
21 paź 20:20
Patiiś: Dwa mosty są oddalone o 3 km. Motorówka przepłynęła tę odległość w ciągu 5 min, płynąc z prądem
rzeki. Na drogę powrotną potrzebowała 6 minut, płynąc pod prąd z taką samą prędkością widoczną
na prędkościomierzu. Z jaką prędkością płynie woda w rzece? Wynik podaj w km/h.
a do tego

sorry że dupe truje ale ie ogarniam tych układów + jutro mam sprawdzian
21 paź 20:22
Patiiś: a żem zaszaleje

do tego również nie czaje

Rękawiczki i torebka pani Joanny kosztują razem 200 zł. Gdyby rękawiczki podrożały o 20% a
torebka staniała o 20% to ich ceny byłyby równe. Ile kosztują rękawiczki a ile torebka ?
21 paź 20:25
aniabb: x cena rękawiczek y cena torebki
x+y=200
x+0,2x=y−0,2y
21 paź 20:28
Patiiś: nie mogę obliczyć tego 1 o tym samochodziku..
kurdę
21 paź 20:30
aniabb: x−prędkość motorówki y prędkość rzeki
x+y=3km/(1/12)h
x−y=3km/0,1h
21 paź 20:31
aniabb: to rozpisz jak liczysz
21 paź 20:32