Metoda przeciwnych współczynników
anonim: Mam problem jak rozwiązać metodę przeciwnych współczynników takich przykładów jak
a)
1/3 x − y=−3
−2x+2y=−6
b)
x=5−y
x−y=1
c)
−x+1=2y
x+5y=y
Prosze bardzo o pomoc rozwiązywaniu bo ja nic nie rozumiem z maty jak nie zrobie zadania to 3
jedynki i byłbym zagrożony.PLISS pomuzcie na jutro potrzebuje jak ktos moze niech pisze na gg
10090716 tez tam czekam
11 maj 21:42
Krzysiek: wez sobie pierwsze rownanie w przykladzie a pomnoz obustronnie razy 2 a potem dodaj rownania
stronami

zredukuje ci sie y wyliczysz wartosc x

wyliczony x wstaw do ktoregos z
wczesniejszych rownan z y i otrzymasz w ten sposob y
11 maj 21:46
anonim: ale podaj mi normalnie jak to sie pisze bo tak nie kumam
11 maj 21:48
Krzysiek: to bylo normalniem sory ale jesli tego nie kumasz to masz bubę
11 maj 22:01
Darek: a)
1/3 x − y=−3 | * 2 −−> mnoze stronami przez 2 ^^
−2x+2y=−6 −−> drugie bez zmian
2/3 x − 2y=−6
−2x+2y=−6
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− −−> dodaje stronami ^^
+ −113x=−12
x=9
y=6
11 maj 22:02
anonim: dzięki
b,c umie ktoś ?>
11 maj 22:07
Krzysiek: kolejne przyklady analogicznie

b.)
x=5−y
x−y=1
x+y=5
x−y=1 odejmujesz albo dodajesz stronami ( zredukuje sie odpowiednio x albo y) ja dodalem:
2x=6⇒
x=3 wstawiasz wartosc x do wczesniejszego rownania np x=5−y i otrzymujesz
y=2
c.)
−x+1=2y
x+5y=y dodaj stronami a otrzymasz:
| | 1 | |
1+5y=3y ⇒ y=− |
| wstaw obliczona wartosc y do poprzedniego rownania np −x+1=2y, dzieki |
| | 2 | |
temu otrzymasz x rowne 0
11 maj 22:41
anonim: dzięki
11 maj 23:18