oblicz granicę ciągu
Karolina: oblicz granice ciągu. proszę o pomoc.
| | ( 3n − 1) ! + (3n + 1) ! | |
lim = |
| |
| | (3n)!*(n−1) | |
n→+
∞
21 paź 19:20
sushi_gg6397228:
rozbijanie silni
co zaproponujesz
21 paź 19:21
sushi_gg6397228:
| | 5! +7! | |
np |
| jak bys sie za takie cos zabrała  |
| | 6!* coś tam | |
21 paź 19:22
21 paź 19:30
Karolina: nie no wiem. nie wiem jak rozbić (3n)!
21 paź 19:31
sushi_gg6397228:
jak dostane odpowiedz na cyferkach prawidłową ( to na literkach tez załapiesz)
21 paź 19:32
Karolina: ja chcialam te 3n! rozbić tak (3n + 1) + (3n +2) + 3n!
21 paź 19:34
Karolina: nie ogarniam ani silni ani ciągów. mam podobny jeden przykład... podobny a jednak całkiem sie
różni i nie wiem jak sie za to zabrac nawet
21 paź 19:35
sushi_gg6397228:
co oznacza zapis np 5!
21 paź 19:37
Karolina: szukałam na necie i tez nie ma takich przykładów więc prosze pomóż bo na jednym przykladzie to
ciezko sie domyślić jak robic w kolejnych gdy sa juz inne...
21 paź 19:37
Karolina: 1*2*3*4*5 xd
21 paź 19:37
Karolina: | | (3n−1)n! +(3n+1)n! | |
|
| i dalej oczywiscie nie wiem  |
| | (3n)!*(n−1) | |
21 paź 19:39
sushi_gg6397228:
to teraz jak mozna inaczej zapisać 5!
21 paź 19:40
Karolina: | | n! (3n−1) + (3n+1) | |
a jakby tak |
| i n! skrócić? |
| | 3n!*(n−1) | |
21 paź 19:41
Karolina: mozna zapisać 4! * 5
21 paź 19:42
sushi_gg6397228:
ok
teraz zrob tak samo z tym moim przykladem o 19.22
21 paź 19:43
Karolina: ale ja mam wstawić liczbe za te slowa "cos tam"?
21 paź 19:50
sushi_gg6397228:
to jest na razie mało ważne;
ważne abys zalapala "co trzeba zrobic" a silniami
21 paź 19:52
Karolina: 1*2*3*4*5 + 6! *7 / 6! =127
21 paź 19:54
sushi_gg6397228:
inaczej
mamy
| 1000000! + 1000002! | |
| tez wymnozysz  |
| 1000001! | |
21 paź 20:01
Karolina: 1000000 ( 1000000 − 1) ! + 1000002 ( 1000002 − 1)! / 1000001 ( 1000001 − 1) !
21 paź 20:06
Karolina: napiszesz mi rozwiązanie tamtego zadania? naprawdę narazie tylko proszę o to bo w taki sposob
niczego mnie nie nauczysz bo to długo schodzi .. a niestety nie mam kogo prosic o pomoc wiec
pierwszy raz napisalam na takim forum..
21 paź 20:09
sushi_gg6397228:
musimy znaleźć taki sam
czynnik aby sie potem skrócił
wracamy na male liczby
21 paź 20:10
Karolina: nie wiem
21 paź 20:12
sushi_gg6397228:
6!=5!*6
7!=5!*6*7
21 paź 20:12
Karolina: no to akurat wiem ale niestety majac wiedze na takim poziomie to zadania nie rozwiąze bo jest
duzo ttrudniejsze
21 paź 20:14
Karolina: (3n−1) (3n+1) * 3n! + (3n+1)n! / 3n! (n−1)
21 paź 20:15
sushi_gg6397228:
to dlaczego wyciagasz z najmnijeszej liczby
| | 5! + 7! | |
specjalnie podalem |
| bo takie same masz w nawiasach |
| | 6! | |
(3n−1) (3n+1) oraz (3n)
..., 3n−3, 3n−2, 3n−1, 3n, 3n+1, 3n+2,....
21 paź 20:19
Karolina: ja i tak tego nie rozumiem ja poprostu musze najpierw miec zrobione zadanie zeby potem nad nim
myslec. zeby moc z niego korzystac do robienia kolejnych
21 paź 20:22
Karolina: dobra juz wiem. ale co dalej...
21 paź 20:25
Karolina: napisz mi te zadanie całe po kolei i dam Ci spokoj. bo inaczej to pewnie moglibysmy tak caly
wieczor. nie boj sie nie jest potrzebne mi do pracy domowej.. dla samej siebie chce zrobic.
moze jak popatrze to cos zapamietam jak nie zrozumiem
21 paź 20:28
Karolina: proooooooosze;>
21 paź 20:29
sushi_gg6397228:
bo nie widzialas jak wygladaja kolejne liczby w takim zapisie
| 5!+7! | | 5!+ 5!*(5+1)*(5+2) | | 1+ (5+1)*(5+2) | |
| = |
| = |
| |
| 6! | | 5!(5+1) | | (5+1) | |
teraz zrób analogicznie na swoim
musisz sie troche wykazać
21 paź 20:31
Karolina: ok to chwila spróbuje najpierw na kartce
21 paź 20:35
Karolina: ale zaraz. skad sie wziela 1 w Twoim przykladzie? b=bo tam skróciłes te 5! ale jedno powinno
zostac;>
21 paź 20:37
Karolina: (3n−1) + 3n! * (3n+1) (3n+2)
21 paź 20:40
sushi_gg6397228:
mam dodawanie
a+a*b= a(1+b) i teraz sobie a idzie na randkę z tym z dołu
21 paź 20:41
sushi_gg6397228:
masz
5! +7!= 5! +6!*7*8 ( tak to zrobilas o 20.40 ) to nie jest tak jak podalem w przepisie
21 paź 20:42
Karolina: ups ;x dobra sorry . no ale to pokazuje jak bardzo jestem na niskim poziomie z maty. aż przypał
−.−
21 paź 20:44
sushi_gg6397228:
to trzeba podnieść ten poziom i to sporo
21 paź 20:45
Karolina: nie no to ja juz nie wiem jak to zrobic.. poddaje sie chyba
21 paź 20:46
Karolina: sporo to by mnie to kosztowalo. a niestety raczej nie bede chodzic codziennie na korki... a
pomoc tez mi nie ma . a wiec na checiach sie konczy zawsze
21 paź 20:47
sushi_gg6397228:
| (3n−1)+ (3n+1)! | |
| =.... stosujemy to co podalem (na razie pomijam tem drugi czynnik w |
| (3n)! | |
mianowniku, aby nie zamydlac obrazu)
21 paź 20:47
Karolina: a samymi chęciami wiele zdziałać nie można jak widać. zrobilam kilka zadań. trafiłam na te i
koniec. jak. szukalam wszedzie ale nie ma takiego samego wiec sam widzisz. probuje wyciagnac
od Ciebie rozwiazanie.
21 paź 20:48
Karolina: Ty chyba sie nasmiewasz ze mnie? przeciez ja nie wiem jak to rozpisac. juz podawalam kilka
propozycji i kazda jest zla
21 paź 20:50
Karolina: a w zeszycie przyklad (2n+2) ! mam rozpisany (2n+2) (2n+1) (2n)! wiec dlaczego tamto jest
źle? <załamka>
21 paź 20:52
sushi_gg6397228:
bo nie czytasz tego co pisze
rozpisuje tyle razy−−> wczesniej to zgadywalas i nie czytalas co podalem
| 5! +7! | | 5! + 5!*(5+1)(5+2) | |
| = |
| =... |
| 6! | | 5!(5+1) | |
masz tak samo zrobic dla (3n−1)! (3n+1)! oraz (3n)!
21 paź 20:53
sushi_gg6397228:
2n, 2n+1, 2n+2, −−> wazna jest kolejnosc liczb
(2n+2)!= (2n)!*(2n+1)*(2n+2)
21 paź 20:55
Karolina: ale ja nie wiem jak
21 paź 20:56
Karolina: ale to zadania robil wykładowca wiec chyba to jest ok skoro on tak napisal. juz sama nie wiem
21 paź 20:57
Karolina: a poza tym moja kolejnosc jest taka sama
21 paź 20:58
Karolina: (3n−1) + 3n! * (3n+1) (3n+2)
21 paź 20:59
sushi_gg6397228:
dlaczego tak sie uparłas aby 5! +7! zrobic 5! + 6!*7*8
21 paź 21:00
Karolina: 3n! ( 3n−1) (3n+2) + (3n+1)!
21 paź 21:05
Karolina: nie da sie tak zrobic. bo Ty podstawiasz za n liczbe 2
21 paź 21:06
sushi_gg6397228:
nic nie podstawiam; podalem na przykladzie liczbowym
prosze o zrobienie tego samego na literkach
| | 10!+ 12! | |
rownie dobrze moge dac |
| i rozpisanie bedzie tak samo wygladac |
| | 11! | |
| 10! + 10!*(10+1)(10+2) | |
| |
| 10!(10+1) | |
21 paź 21:11
Karolina: napisz mi to zadanie rozwiązanie a potem spróbuj mi je wytłumaczyć moze tak bedzie lepiej? bo
inaczej to chyba ja do tego nie dojde. serio. a musze zaraz isc
21 paź 21:12
Karolina: no to kurde dlaczego moje rozwiazanie jest zle? teraz juz wogole nie rozumiem. na wszystkich
innych sie zgadza a tu nie
21 paź 21:13
sushi_gg6397228:
licznik
(3n−1)! + (3n+1)!= (3n−1)! + (3n−1)! *(3n)*(3n+1) −−> czy to takie trudne było

mianownik zostawiam do samodzielnego rozpisania
21 paź 21:14
Karolina: 
tak. wogole nie wiem o co chodzi. ja myslalam ze kazdy przyklad bedzie tak samo, jak z tym
(2n+1)! a jest calkiem inaczej
21 paź 21:15
Karolina: przeciez takie rozpisanie w niczym mi nie pomoze. nawet nie moge skrocic 3n!
21 paź 21:16
Karolina: przepraszam (2n+2)!
21 paź 21:17
sushi_gg6397228:
przeciez skrócisz (3n−1)! z licznika i mianownika
| | 5! +7! | |
jak zobaczysz na cyferkach |
| =... co wielokrotnie rozpisywalem to bedziesz wiedziec |
| | 6! | |
21 paź 21:18
Karolina: ale ja przy n−1 nie mam silni
21 paź 21:23
Karolina: ja wiem ze rozpisywales ale i tak nie wiem jak to zrobic bo tu nie mam jednej liczby tylko
dwie. 3n! (n−)
21 paź 21:25
Karolina: (n−1)
21 paź 21:25
sushi_gg6397228:
ale jest (3n)! w mianowniku i to trzeba rozpisac
21 paź 21:26
Karolina: jak juz rozjaśnila mi sie gora to dawaj do konca i bedzie git

prosze prosze prosze
21 paź 21:26
sushi_gg6397228:
1000! * 5= 999!*(1000)* 5
21 paź 21:27
Karolina: a wlasnie ja nie wiem jak to rozpisac
21 paź 21:28
Karolina: no to wyzej to napewno mi nie pomoglo xd
21 paź 21:28
Karolina: ja nie potrafie na literkach
21 paź 21:30
Karolina: 3n ( 3n+1) ! ?
21 paź 21:32
Karolina: 3n (3n−1)!
21 paź 21:33
sushi_gg6397228:
masz 6! a piszesz 6*7!
21 paź 21:34
Karolina: nie. jednak to pierwsze choc pewnie jedno i drugie źle ale ok
21 paź 21:34
sushi_gg6397228:
teraz jest ok 21.33

zapisuj caly ulamek i ptoem te przeksztalcenia
21 paź 21:34
Karolina: no to 3n (3n−1)
21 paź 21:35
Karolina: ok
21 paź 21:35
Karolina: | (3n−1)! + (3n−1)! * 3n (3n+1) | |
| |
| 3n(3n−1)! * (n−1) | |
21 paź 21:37
Karolina: | (3n−1)! + (3n−1)! (3n+1) | |
| |
| (3n−1)! * (n−1) | |
21 paź 21:39
21 paź 21:40
Karolina: dobrze?
21 paź 21:40
Karolina: ja juz nie wiem. zostala mi znowu ta silnia. bez sensu
21 paź 21:46
sushi_gg6397228:
a jak to po chinsku skrocilas

nie mozna tak sobie
3n skrócic
nie patrzylas co ja skracalem
21 paź 21:47
sushi_gg6397228:
| (3n−1)! + (3n−1)! * 3n (3n+1) | |
| = |
| 3n(3n−1)! * (n−1) | |
| | (3n−1)!( 1+(3n)(3n+1) ) | |
= |
| = |
| | (3n−1)!(3n)(n−1) | |
21 paź 21:49
Karolina: juz wiem
21 paź 21:50
Karolina: no wlasnie
21 paź 21:50
sushi_gg6397228:
to skracamy i mamy...
21 paź 21:53
Karolina: 1 + (3n) * (3n−1) / 3n(n−1)
21 paź 21:53
Karolina: (3n+1)
21 paź 21:54
sushi_gg6397228:
wymnazamy, robimy porzadki
21 paź 21:54
sushi_gg6397228:
kto tak uczy skracac
21 paź 21:55
Karolina: no jak to? skrocilam to co zaznaczyles na czerwono? źle?
21 paź 21:57
sushi_gg6397228:
wczesniej dziwnie skracalas
ciagle czekam na wynik
ile to mozna liczyc?
21 paź 22:04
Karolina: granica 10/3
21 paź 22:06
Karolina: ja nie obliczalam bo myslalam ze coś zle zrobilam i dlatego
21 paź 22:07
sushi_gg6397228:
ciekawe skad sie wzieła 10

w liczniku
21 paź 22:07
Karolina: nooooooooo ten.. a czemu nie? haha. przeciez tam wychodzi 1 + 9n2 + 3n
21 paź 22:10
Karolina: a dobra bo nie podzielilam 1. czyli wychodzi 9/3 czyli 3
21 paź 22:11
sushi_gg6397228:
do granicy interesuje nas tylko 9n2 z licznika i ...n2 z mianownika
21 paź 22:12
sushi_gg6397228:
granica to 3.
21 paź 22:12
Karolina: my na lekcjach dzielimy wszystko przez n2 i wtedy 1n2 dązy do zera itd. zostaje tylko
9 i 3
21 paź 22:14
Karolina: 1/n2
21 paź 22:15
Karolina: wiesz o co mi chodzi prawda?
21 paź 22:15
sushi_gg6397228:
tak
21 paź 22:17
Karolina: no troche sie pomeczylismy. dziekuje za pomoc. mam nadzieje ze na dlugo zapamietam ten
przyklad

a co najlepsze zrozumialam go. wreszcie trafił sie ktoś kto naprawde chcial mi
pomoc. jeszcze raz dziekuje

21 paź 22:19
sushi_gg6397228:
na zdrowie

3 godziny chyba nie poszły na marne
21 paź 22:21
Karolina: nie

dlugo tez zeszlo bo tu jest jednak ciezko sie porozumiewac no ale lepsze to niz nic
21 paź 22:22
sushi_gg6397228:
bo byłaś bardzo oporna na wiedzę
21 paź 22:25
Karolina: no w sumie. jesli chodzi o matematyke to nigdy nie bylo latwo;

ale wiesz. ja mam jeszcze
kilka innych 'ciekawych' przykladow. moze kiedys jeszcze Cie pomecze

unikaj mojego nicku
hehe
21 paź 22:28
sushi_gg6397228:
zmienisz na inny i wpadne po uszy
21 paź 22:29
Karolina: haha

musisz uważac nastepnym razem w co sie pakujesz

bo nie ktorym ciezko jest pomoc. haha
21 paź 22:34
sushi_gg6397228:
jak bede miec zdjecie to bede uważał na miescie
21 paź 22:38
Karolina: a to juz akurat male prawdopodobienstwo
21 paź 22:40
Karolina: ja juz spadam. matematyka mnie wykonczyła

^^ a tu rano trzeba wstac... dobranoc

21 paź 22:40
sushi_gg6397228:
kolorowych snów
21 paź 22:42