rozwiązać nirówność z jednym parametrem
zagubiona: Rozwiąż nierówność |x−1|+|x+2|>=3x+2.
Mógłby to ktoś krok po kroku wytłumaczyć, co i jak, bo się gubię, nie mówiąc już o równaniach z
dwoma parametrami...
21 paź 18:49
21 paź 18:55
zagubiona: No to bez tłumaczenia, niech to ktoś po prostu zrobi...proszę
21 paź 18:56
zagubiona: w tej nierówności tak, ale ja wspominałam o innych nierownościach, w których występują dwa
parametry
21 paź 18:57
sushi_gg6397228:
masz sciage, postepuj analogicznie
21 paź 19:00
zagubiona: Dziękuję

Tylko w pewnym momencie się gubię, bo kiedy mam już te przedziały i muszę wyznaczyć
część wspólną ich, to wychodzi mi <−2;−3/5) a ma wyjść (−nieskończoności; 1/3)...
21 paź 19:32
sushi_gg6397228:
to zapisz obliczenia dla kazdego przedzialu osobno to sie sprawdzi gdzie robisz byka
21 paź 19:38
zagubiona: Mam obliczenia dla każdego osobno i już to przerobiłam wzdłuż i wszerz i nic..
21 paź 19:54
sushi_gg6397228:
to je tutaj zapisz to sprawdze co i jak
21 paź 20:02
zagubiona: Miejsca zerowe: dla x−1 to 1, dla x+2 to −2.
1. (−niesk.; −2)
−x+1−x−2>=3x+2
x<−3/5
xnależy do (−niesk.; −3/5)
część wspólna zbiorów (−niesk.; −2) i (−niesk.; −3/5) to (−niesk.; −3/5)
2. <−2; 1)
−x+1+x+2>=3x+2
x<1/3
x należy do (−niesk; 1/3)
część wspólna zbiorów <−2; 1) i (−niesk; 1/3) to <−2; 1/3)
3. <1; +niesk.)
x−1x2>=3x+2
x<1
x należy do (−niesk.; 1)
nie ma części wspólnej zbiorów <1; +niesk.) i (−niesk.; 1), wychodzi x=1, które odpada
Więc część wspólna zbioru 1 i 2 to <−2; −3/5)
21 paź 20:21
sushi_gg6397228:
1. ok
2 ok.
3.ok
teraz sumujemy rozwiazania a nie bierzemy cześć wspólną
21 paź 20:27
zagubiona: to znaczy?
21 paź 20:30
sushi_gg6397228:
(−∞ ; −3/5) u < −2, 1/3)= (−∞; 1/3)
21 paź 20:32
zagubiona: Ale dlaczego te dwa zbiory? ten pierwszy to jest zbiór, do którego należy x , a drugi to część
wspólna zbiorów <−2; 1) i (−niesk; 1/3) w drugim przypadku. Nie rozumiem dlaczego akurat te
dwa sumujemy
21 paź 20:36
sushi_gg6397228:
przy rozbicie na przedzialy dostajemy 3 warunki
np:
1. ..... x< 5
2. ...... 3<x< 10
3. .... x ∊∅
zatem nasz odpowiedz to x<10
21 paź 20:40
zagubiona: Teraz to już zupełnie nie wiem skąd to się wzięło....
21 paź 20:48
sushi_gg6397228:
to sa przykladowe liczby, aby zobrazowc jak sie to liczy i dlaczego dodaje rozwiazania
kazdy wariant cos daje
robisz os liczbowa i liczysz sume rozwiazan, a nie czesc wspolna
21 paź 20:49
sushi_gg6397228:
przeczytaj punkt 4 z linka co podalem na samej gorze
21 paź 20:51
zagubiona: Czyli które zbiory mam zsumować?
21 paź 20:55
sushi_gg6397228:
rozwiazanie do 1 i rozwiazanie do 2, bo 3 daje zbior pusty
21 paź 20:55
sushi_gg6397228:
zagubiona Miejsca zerowe: dla x−1 to 1, dla x+2 to −2.
1. (−niesk.; −2)
−x+1−x−2>=3x+2
x<−3/5
x należy do (−niesk.; −3/5) część wspólna zbiorów (−niesk.; −2) i (−niesk.; −3/5) to
(−niesk.; −3/5)
2. <−2; 1)
−x+1+x+2>=3x+2
x<1/3
x należy do (−niesk; 1/3) część wspólna zbiorów <−2; 1) i (−niesk; 1/3) to <−2; 1/3)
3. <1; +niesk.)
x−1x2>=3x+2
x<1
x należy do (−niesk.; 1) nie ma części wspólnej zbiorów <1; +niesk.) i (−niesk.; 1), wychodzi
x=1, które odpada
tak to zrobilas, zrobilem kopiuj i na czerwono zaznaczylem te odpowiedzi ktore musisz
wziąć do sumy
21 paź 20:59
zagubiona: No ja wiem, które to zbiory podałeś wcześniej, ale nie rozumiem dlaczego tak wyrwane z
kontekstu: jeden z czego innego i drugi też z czego innego. W tamtym zadaniu były to po
prostu przedziały do których należy x, po znalezieniu części wspólnej, a ty bierzesz te dwa
zbiory na wyrywki, tak tylko, aby dopasować do rozwiązania...tak mi się wydaje. Przepraszam,
że tak męczę, ale musze to wiedzieć, bo tu się gubię
21 paź 21:04
zagubiona: Już wiem, dlaczego się połapać nie mogłam xd w zeszycie mam inaczej wpisane w jednym miejscu
21 paź 21:06
sushi_gg6397228:
napisalem np: ====podalem sobie przyklad z głowy
zrobilem ... x<5 takie podalem liczby aby zobrazowac istote zaznaczania rozwiazania do
kazdego warunku oraz do calościowego
21 paź 21:07
zagubiona: Ja tam mam wpisane w pierwszym przypadku, że część wspólna to (−2, −3/5) i cię męczę przez
godzinę heh
21 paź 21:08
zagubiona: przepraszam
21 paź 21:09
sushi_gg6397228:
nie przejmuj sie −−> faktura jest już w drodze
21 paź 21:09
Archimonde: ej ty sushi nie obrazaj się weź mi zrób ten przykład to mi źle wychodzi
21 paź 21:10
zagubiona: Ojjj słono zapłacę za gapiostwo xd tam w pierwszym jest błądf i tu i w zeszycie bo tam ta część
wspólna to (−niesk.;−2) . Odpadam hehe
21 paź 21:13
sushi_gg6397228:
to i tak nie zmienia, ze suma bedzie (−∞; 1/3)
21 paź 21:17